Pau Berga
Présentation et anthologie de Vicenç Pérez

 

Pau Bergue (Pézilla-la-Rivière, 1866 - Royan, 1948). Ecrivain catalan issu d'une famille paysanne, il était le deuxième fils d'une famille de quatre enfants. Il prépara son baccalauréat dans des institutions religieuses roussillonnaises avant d'entreprendre des études d'ingénieur à l'Ecole des Ponts et Chaussées de Paris. En 1896, il partit pour l'Indochine où il resta jusqu'à sa retraite, faisant quelques voyages en Roussillon. Il participa aux deux Renaissances littéraires de son pays, publiant Faules de La Fontaine en versos catalans (1909), le recueil La Mare-Terra (1913), des cahiers de monologues et un grand nombre d'articles dans les revues.

Pau Berga (Pésillà de la Ribera, 1866 - Royan, 1948). Escriptor català. Provenia d'una familia de pagesos ; era el segon de quatre fills. Estudià el batxillerat en escoles religioses rosselloneses i la carrera d'enginyer a l'Ecole des Ponts et Chaussées de Paris. El 1896 marxà a Indo-xina on es va quedar fins a la jubilació, fent alguns viatges al pais. Participà a les dues Renaixences literàries nord-catalanes, publicant Faules de La Fontaine traduides en versos catalans (1909), el poemari La Mare-Terra (1913), quaderns de monòlegs i una quantitat d'articles a les revistes.

 

L'auteur

Vicenç Pérez i Verdiell (Tarragone, 1927). Après la guerre civile espagnole, il fait des études de Lettres à l'université de Montpellier, puis à Lyon et à Grenoble. Professeur d'espagnol à Thonon-les-Bains (Haute Savoie), il prend sa retraite en 1989 en Roussillon, où il se consacre à l'enseignement du catalan. Il se distingue dès 1981 comme romancier avec Jocs de vida i de mort. Prix Fiter i Rossell avec L'ombra del llac (1990), il publie Vendaval sobre el mas negre (1999) et La croada dels llops (El Trabucaire, Perpignan, 2002).

Vicenç Pérez Verdiell neix a Tarragona el 1927. Travessa els Pririneus el 1938 durant la guerra civil amb la seva mare. S'estableixen a Pesillà de la Ribera on resideix la família materna. Exerceix diversos oficis manuals tot estudiant per correspondència. S'inscriu el darrer any de secundari al col·legi de Prada. Després del batxillerat cursa estudis superiors a les Universitats de Montpeller, Lió i Grenoble. Catedràtic d'institut (agrégé), doctor de tercer cicle, fa una carrera de professor de castellà sobretot a Thonon-les-Bains, Alta Savoia, prop de la frontera de Suïssa. Obté el Certificat d'aptitud d'ensenyament del català per a adults de la J.A.E.C. i es perfecciona a Barcelona seguint els cursos que l'Institut d'Estudis Catalans organitza per als estrangers. De retorn, ja jubilat, a Catalunya Nord, s'incorpora al moviment d'ensenyament i dóna classes de català per a adults a Alenyà, el seu poble d'adopció. Paral·lelament es dedica a la creació literària, sobretot a la narrativa.
Altres obres de Vicenç Pérez

 • En català
  • Jocs de vida i de mort, novel.la, Premi Biblioteca catalana 1981, ILMF Produccions, Sant Esteve (1985)
  • La cova encantada, relat, Premi Ícar, Nit de Sant Jordi 1990, Òmnium Cultural, ILMF Sant Esteve (1990)
  • L'ombra del llac, novel.la, Premi Fiter i Rossell 1990, Govern d'Andorra, Andorra la Vella (1992)
  • Vendaval sobre el mas Negre, novel.la, ILMF, Sant Esteve (1999)
  • La croada dels llops, novel.la, Trabucaire, Perpinyà (2002)

 • En francès
  • L'ombre du lac, traducció al francès per l'autor, Editions Cap Béar, Perpinyà (2005)
COL.LABORACIONS

 • A l'Almanac Català del Rosselló, GREC, de 1999 a 2006
 • Amb Pere Verdaguer i Andreu Vinas a Col.lecció Clàssics rossellonesos, Les Publications de l'Olivier

 

Jocs de vida o de mort

L'acció se situa a Pesillà de la Ribera, després de la segona guerra mundial. El protagonista d'aquest drama rural apareix com un personatge marginal, diferent dels altres. S'enfronta a una societat tancada que rebutja tot allò que la molesta. Víctima d'una expropriació de les seves terres, el pagès es revolta contra unes institucions despietades, contra un mecanisme que ho aixafa tot. Una decepció sentimental agreuja la situació. Li falla l'única persona que podia salvar un individu a la deriva. La desesperació el porta a solucions extremes i, al final, a un atzucac. Novel·la de sang i fetge amb sentiments exacerbats.

 
L'ombra del llac

«El personatge principal de l'Ombra del llac és la ciutat de Thonon, més precisament el port de Rives, els seus pescadors i el tenebrós castell de Montjoux les muralles del qual es submergeixen dins de les aigües llangoroses del llac Léman.

D'altres llocs s'animen durant l'acció, la part alta de la ciutat, Ripaille, Coudrée... Inquietant i misteriós, aquest castell lacustre de Montjoux, al llarg de l'evocació novel.lesca ! Uns secrets feixucs el ronden al llarg dels segles. La narració se situa aquí en un triple fons. A la superfície el Thonon d'avui, lloc de vacances per a dos estudiants de Barcelona, un d'aquesta ciutat i un català. Un manuscrit descobert a la biblioteca del castell compon la part essencial del relat, amb com a teló de fons Thonon en 1742-1743, sota l'ocupaci espanyola. Evoca també la generació anterior, la fraternitat d'armes del vell castlà de Montjoux amb el pare de l'autor del manuscrit, dos nobles que varen lluitar junts contra els castellans durant la guerra de Successió d'Espanya (1701-1714) fins a la supressió de les institucions catalanes.

L'Ombra del llac no aclapara el lector amb una erudició històrica. Vicenç Pérez és un novel.lista, ens condueix cap a les relacions complexes que s'estableixen entre els seus personatges. Entre ells, el principal és l'autor del manuscrit de 1743, Guillem de Riudebens. Descobreix l'estranya família del comte de Lonnaz, castlà de Montjoux : la comtessa Anne Hélène, una apassionada infeliç, la filla muda Alix, el fill GaÊtan, sense oblidar els criats i el capellà. Però també, al marge de la família del comte, el pescador Michel Dubouloz, el rival François de Montferrat, els conjurats savoians que resisteixen a l'ocupant, el comandant de la guarnició espanyola...

A través d'una intriga que té el lector en suspens fins al final, hom percep la sensibilitat de Vicenç Pérez, alhora meravellat i incòmode en aquest univers savoià que descobreix. El paisatge canviant del Léman, magníficament descrit, la cruesa del clima (pluja desesperant, neu, boira, núvols, calors aclaparadores, tempestes, brisca que es fica als ossos...) desorienten l'ardent català mentre aprèn a desxifrar les mentalitats complexes dels taciturns habitants del Chablais.

L'Ombra del llac és una obra singular que sabrà captivar molts lectors a Savoia».

(Le Savoisien. N° 8. Octubre 2005. Pàgina 4. Extractes. Traduït del francès)

 

Vendaval sobre el mas Negre

«Aquestes festes de Nadal l'amic Vicenç Pérez ens ha donat com a regal una bonica novel.la : Vendaval sobre el Mas Negre... una novel.la de dues-centes cinquanta pàgines l'acció de la qual se situa a la plana rossellonesa, on a més de la tramuntana bufa un vendaval de passions terribles, que s'empleten sobre les feines del camp i de la vinya.

El pobre Gabriel aconsegueix de casar-se amb la Mimí, la dona que estima, però més li hagués valgut de no fer-ho ! Sort que hi ha la dolça Angelina. La novel.la és plena de personatges que tenen un relleu extraordinari. La llengua de l'obra sap combinar una perfecta correcció amb un accent ben rossellonès en els diàlegs. I l'Andrea Tourres Amouroux hi ha fet unes il.lustracions a tot color magnífiques».

(Pere Verdaguer, L'Indépendant, desembre 1999).

 
La croada dels llops

«Per aquestes festes de Sant Jordi, El Trabucaire publicarà, entre d'altres coses, una nova novel.la de Vicenç Pérez i Verdiell que duu el títol La croada dels llops. Serà la quarta obra de l'autor...

Escriu molt bé, amb una llengua rica i correctíssima però sense evitar, quan cal, els rossellonismes que situen els personatges.

La seva Croada dels llops passa a l'edat mitjana i conta de fet la croada contra els albigesos que va tenir lloc a les portes del Rosselló al segle XIII. Sabem que aquella guerra fa donar un cop fatal a les relacions occitanocatalanes, fins aleshores més que fraternals, i va defraudar la possibilitat històrica de crear un reialme a cavall dels Pirineus.

La novel.la ens conta la història d'una infidelitat i d'una traïció i l'esforç de reconquesta d'un castell ocupat per l'enemic. A vegades ens fa pensar en l'Orestiada d'Esquil i a d'altres en Hamlet de Shakespeare perquè els homes (i les dones) per més que siguin un producte de llur temps conserven malgrat tot un fons comú a través dels segles. En aquest cas, la novel.la de Vicenç, basada en una rica documentació històrica, retroba la saborosa llengua medieval, i ens ofereix una barreja de personatges entre els quals no falta la truculència».

(Pere Verdaguer, L'Indépendant, 21 abril 2002. Extracte).

ISBN 2-908866-24-2
ISNN 1956-5437
2005, 223 pages - 20 €